Saturday, February 26, 2011

3 Secrets To Lose Weight and Reduce Fat Quickly and Effectively

The Most Important Tips You Need to Know Before You Try Any Lose Weight Diets.

3 Secrets To Lose Weight and Reduce Fat Quickly and Effectively – DietLossWeight101.com

Losing weight is not a big deal when one follows the right guidelines. The extra pounds that are stored in your body and make you feel grumpy can be lost in no time if you follow these simple tips regularly and adapt them in your lifestyle.

Eat Low Carb Breakfast

1. Remember the BREAKFAST, not “Branch” ~ Breakfast + Lunch.

To start your own diet for weight reduction, you need to incorporate a few simple changes in your lifestyle. The first thing that you should remember is that skipping meals do not help in reducing weight. Instead, eating healthy and wisely is the secret to getting a six pack abs.

Breakfast should never be skipped at any cost. It is the breakfast that provides us energy to go on for the whole day. Skipping meals never helps instead they make you weak. Eat frequently after every few hours in order to increase your metabolism and burn more fat. The more you eat the more fat your body will burn. Our digestive system is like a machine that performs better when it is made to run frequently.

What to EAT??

2. Learn What to Eat, How You Eat.
Keep a watch on what you are eating and how you are eating. After all, all the fat that is stored in your body is only because of your eating habits. If you want to reduce your weight get into action right now. There are many lose weight diets that are preached and are written in books by many nutritionists and experts. These diets demand you to follow a strict time table and guidelines. Such diets do claim to reduce weight but are practically not possible for a working person to follow.

Diets like Atkin抯 diet or South Beach diet are excellent ways of losing
weight but the main problem with them is that one needs a couple of days to understand the underlying principles in the diet. Moreover, such diets are so complicated and elaborate that one needs to refer the book or website time and again. You can reduce weight in a simple way by giving the lose weight diets a miss.


Body Metabolism

3. The Secrets to Weight Control and Your Body Metabolism
There is a perception among people that eating low fat diet will help them reduce weight. This perception is changed now and a new notion has come up which says that following a diet rich in fat burns fat more and keeps your weight under control.

Dietary fats in the diet makes you feel more energetic throughout the day and you can carry on with your workouts instead of lazing on the couch. A diet that is rich in fat burns more fat in the body and also takes the fat that is stored in the body in its loop. One more thing that you must keep in mind is that you must not consume fat at night. You should avoid eating anything fatty after 9 o’clock as it gets
difficult for the body to digest fat at night when the metabolism of the body is very less.

Fat is very essential for the body to function efficiently. Since fat gives us energy, we can work out more to reduce flab from various parts of the body. But, the amount of fat should be acceptable and not too much. You can have a little extra fat on days you want to work out more so that the energy released as an end product after the digestion of fat can be used in the workout. Never so much fat
that it gets stored in the body.

And finally…

Your diet and the type of food you eat affect a lot on your body. If you want to reduce weight and get a six packs abs then follow a healthy lifestyle. Incorporating necessary changes in your lifestyle will not compel you follow lose weight diets to reduce weight.


Author: Dr. Wendell Helm

Original Article Source: http://dietlossweight101.com/3-secrets-to-lose-weight-and-reduce-fat-quickly-and-effectively

Monday, November 22, 2010

Ciri-ciri orang munafik

Himpunan Hadis dari Jakim

Kategori : AKIDAH Akhlak

Tajuk :Ciri-ciri Orang Munafik

Hadith :
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:

“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) “.

Riwayat Ahmad



Huraian

Pengajaran Hadith:

i) Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya.

Ii) Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.

Iii) Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan.

iv) Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.


sekadar peringatan buat diri sendiri dan para sahabat yang disayangi...

Monday, November 1, 2010

Suami Terbaik

# gamba hiasan semata-mata.....


Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . "

"Hello?"

"Abang, nie sayang nie,"

"Emmm... "

"Abang masih ada di kelab lagi ke?"

"Iya."

"Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?"

"Berapa harganya?"

"Cuma $1500.00 aje"

"O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat"

"Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu "

"Berapa harga yang dia bagi?"

"Cuma $280,000 ..."

"O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."

"Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi..."

"Apa?"

"Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan.... pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu... sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . "

" Berapa harga yang mereka minta?"

" Cuma $740,000... O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita
boleh cover harga tu. . ."

"Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?"

"OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!"

"Bye... I Love you too..."

Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . .sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :

"ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? "



______________________________________________________________________



bukan telefon dia rupanya.hu3. susah betul kalau dapat isteri macam ni kan.he3. tinggi betul 'maintainance'nya.

jadi pilih la baik2 calon isteri dan suami tuan2 dan puan2. ngam ke tak? yang paling penting, betulkan niat untuk apa kita kawin. kalo kita tau untuk apa kita kawin, insyallah perkahwinan itu akan kekal. amin.

ape2 sebab pun, alasannya pasti akan kembali kepada ALLAH. jadi fikir lah baik2 bila kita menyayangi seseorang. sayang kita akan mendekatkan kita kepada ALLAH atau sebaliknya.

akhir kalam, yang baik itu ambillah manfaat dari coretan ini dan yang buruk itu jadikan lah sebagai sempadan insyallah. wallahua`lam.

Thursday, October 28, 2010

tahniah bambean


Alhamdulillah, segala usaha keras selama ini mendatang hasil dengan izin ALLAH.

semalam(28/10/10) kami diumumkan sebagai johan pameran pembangunan produk SSMP UMS 2010/2011.

Bambean, the frozen desert @ aiskrim bambangan telah membawa kami menjadi johan pada tahun ini.

tahniah kepada semua ahli kumpulan yang memberi komitmen sepenuhnya.

HANAFI...

Wednesday, October 20, 2010

kepada bakal2 guru


gambar hiasan semata mata


salam. dah lama x update blog ni. sibuk dengan persiapan presentation thesis dan macam2 benda lagi.

petang ni nak present proposal. harap sumanyer ok. insyallah.

hari ni nak kongsi citer lawak skit la. mungkin berguna untuk bakal2 guru.he3.

trick pelajar zaman sekarang.he3




Tidak akan di hukum

Murid : Cikgu, apakah orang boleh dihukum untuk sesuatu yang belum
dibuatnya ?

Guru : Oh, semestinya tidak. Orang hanya boleh dihukum untuk perbuatan yang telah dilakukannya.

Murid: Syukurlah, Cikgu. Saya belum membuat latihan yang diberi oleh cikgu semalam.


moralnya:

korang ready la untuk berdepan murid macam ni.he3. budak2 sekarang makin geliga otak diorang.

tapi yang paling penting, korang(para guru) terapkan budaya murni dalam diri pelajar. ajar budak2 ni cara bersopan, jadi budak yang jujur, bertanggungjawab, menghormati guru dan macam2 lagi la.

tunaikan kewajipan korang sebaik mungkin untuk melahirkan generasi baru yang lebih baik drp yg ada sekarang. kurang setuju sekolah hamil tue. prevention better than cure. sebaik2 prevention is amar makruf nahi mungkar. insyallah.

wallahua`lam.

Friday, October 15, 2010

kisah doktor dgn pesakit


1 out of 10

Seorang pesakit memeriksa penyakitnya di sebuah klinik.. lalu doktor berkata..

Doktor : "Anda harus dibedah!"

Pesakit : "Apakah pembedahan ini berbahaya, Doktor?"

Doktor : "Ya... hanya 1 dari 10 pesakit yang selamat dalam pembedahan seperti ini."

Pesakit : "Apa???!!!"

Doktor : "Anda jangan takut."

Pesakit : "Kenapa?"

Doktor : "Kerana... Saya sudah membedah 9 pesakit sebelum ini dan semuanya mati."


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Mati, ramai yang merasa gerun bila berbicara mengenai mati.

tapi , sejauh manakah persediaan kita untuk menghadapi sesuatu yang dijanjikan Allah ini (setiap insan pasti akan menghadapi mati.).

Sudah cukupkah amalan kita selama kita hidup di dunia ini.

sama2 lah kita muhasabah diri kita masing2. moga kita bersedia untuk menghadapi janji ALLAH ini.

Wednesday, October 13, 2010

Bapa zaman moden....


SEMBANG TIGA BUDAK...

"Di padang sebuah sekolah, nun jauh disudut kanan, ternampaklah tiga budak sedang bersembang. Mari kita amati dan teliti apa yang mereka sembangkan...

Budak A " Bapak aku jadi ahli sukan, bapak hangpa kerja apa "
Budak B dan Budak C menjawab " Bapak kami pun ahli sukan jugak".

Maka semua bapak mereka adalah ahli sukan....

Budak A meneruskan cerita.." Bapak aku jadi perejam lembing, punyalah cepat dia berlari sehinggakan setelah lembing direjam, bapak aku berlari dan menangkap lembing tersebut sebelum lembing itu jatuh ketanah "

" Itu tak heran " kata Budak B " Bapak aku lagi tangkas, bapak aku masuk sukan menembak. Punyalah cepat dia berlari sehinggakan selepas peluru keluar daripada pistol, bapak aku sempat berlari dan menangkap peluru tersebut"

"Mari kita dengar cerita bapak aku pulak, aku rasa bapak aku yang paling cepat dalam bab lari ini" kata Budak C. " Bapak aku kerja di Alor Setar tapi tinggal di Sungai Petani. Bila pejabat tutup pukul 4.15 petang, pukul 3.50 petang bapak aku dah ada di rumah. Bayangkan betapa cepatnya pak aku berlari. "



Moralnya...

bapak macam ni banyak. pejabat belum tutup dia dah ada kat rumah.

biar lambat asal selamat. Fikirkan mengenai rezeki yang kita dapat dengan balik awal tersebut.

Halal atau tidak. Rezeki tersebut yang kita akan bagi makan anak bini kita.hu3

Janganlah kita jadi bapak macam ni.... insaf..insaf